Selected Families and Individuals


Pensioneret Chefkonsulent Mogens ESMARCH [Parents] [scrapbook] was born on 7 Jan 1956 in København, Vigerslev. Mogens married Jette Folga RASMUSSEN on 5 Aug 1978 in Gladsaxe Kirke. The marriage ended in divorce.

Other marriages:
NIELSEN, Margith

10. kl. fra Husum skole 1973
Ansat 1973 som kontorlev i Finansministeriet. Ansat samme sted 1976.1987 ansat i Administrationsdepartementet som fuldmægtig. Specialkonsulent 1999 og Kgl. udnævnt som Chefkonsulent i Finansministeriet 1. december 2001. Pensioneret 1. februgar 2018.

Har siden 1991 været beskæftiget med forhandlinger for ansatte i staten.

Forvaltningsfaglig afgangseksamen fra Danmarks Forvaltningshøjskole i 1991.

Jette Folga RASMUSSEN [Parents] was born on 20 Aug 1956. Jette married Pensioneret Chefkonsulent Mogens ESMARCH on 5 Aug 1978 in Gladsaxe Kirke. The marriage ended in divorce.

They had the following children.

  F i Malene Folga ESMARCH was born on 8 Oct 1980.
  M ii Lasse Folga ESMARCH was born on 25 Mar 1983.

Pensioneret Chefkonsulent Mogens ESMARCH [Parents] [scrapbook] was born on 7 Jan 1956 in København, Vigerslev. Mogens married Konsulent Margith NIELSEN on 17 May 1999 in Roma, Italien.

Other marriages:
RASMUSSEN, Jette Folga

10. kl. fra Husum skole 1973
Ansat 1973 som kontorlev i Finansministeriet. Ansat samme sted 1976.1987 ansat i Administrationsdepartementet som fuldmægtig. Specialkonsulent 1999 og Kgl. udnævnt som Chefkonsulent i Finansministeriet 1. december 2001. Pensioneret 1. februgar 2018.

Har siden 1991 været beskæftiget med forhandlinger for ansatte i staten.

Forvaltningsfaglig afgangseksamen fra Danmarks Forvaltningshøjskole i 1991.

Konsulent Margith NIELSEN [scrapbook] was born on 4 May 1956 in København, Vanløse. Margith married Pensioneret Chefkonsulent Mogens ESMARCH on 17 May 1999 in Roma, Italien.

Marriage Notes:

Viet af de kommunale myndigheder i Rom. Vielsen foregik først på rådhuset i et rent ekspeditionslokale, hvor vi mødte med 2 vidner og en tolk. Dem havde vi fået kontakt med via den danske ambassade.

I ekspeditionslokalet sad 4 personer, hvoraf en embedsmand skrev papirer og førte det hele til protokols. Vi betalte 1.500 lire i stempel.

Efter denne formelle del tog vi ned til byens bryllupssal, som var smukt og romantisk indrettet i et gammelt nedlagt koster. Vi blev placeret på to højryggede plysstole og på hver side, de medbragte vidner. Tolken stod ved side af den officielle repræsentant fra Stato della Civile, som var iført tricolore bånd over skulder og bryst. Vielsescermonien bestod først i oplæsning af de paragraffer i den italienske ægteskabslovgivning, der beskriver ægtefællernes forpligtelser i ægteskabet.  Derefter de traditionelle spørgsmål om,  hvorvidt den ene vil tager den anden til ægte. Og endelig fik vi ringe på.

Vielsen blev fotograferet af en lokal fotograf, som "samlede" vordende brudepar op udenfor bryllupssalen. Vi fik billederne en time efter.

Dererfter tog vi op på plaatinerhøjen og drak champagne og spiste jordbær  i de historiske omgivelser.

Aftenen sluttede med et udsøgt middag i en lille restaurant i bydelen Trastevere.


Værktøjsmager Ejvind PEDERSEN [Parents] [scrapbook] was born 1 on 4 Jan 1924 in Buddinge, Gladsaxe Sogn. He was christened on 2 Apr 1924 in Rigshospitalets Kirke. He died on 24 Mar 1985 in Hvidovre Hospital. He was buried in Bispebjerg Kirkegård. Ejvind married Henny Esmarch PEDERSEN on 16 Apr 1950 in Skjern.

Ejvind Pedersen er født i Gladsaxe og  voksede op i Husumgade32, 1. tv, 2200 Købnhavn N., hvor forældrene flyttede ind i 1934. Ejvind gik på Havremarkens skole, hvorfra han blev udskrevet den 17-6-38 efter 7års skolegang. Karaktererne fra afgangsbeviset var mg i dansk og ug i regning. Hans flid og opførsel var god og hans orden var ret god.

Uddannet værktøjsmager

I sine unge dage, var der fuld fart over Ejvind. Der var altid fest og ballade. Sammen med god venner - Bent Monike og Karen samt Bent J, Viggo, Gunnar og Alf var Ejvind en del af en vandreklub, som ofte tog på ture i Danmark.

Gift 1950 m. Henny, som han traf på Bakken. Henny var ansat på Bellevue, som smørrebrødsjomfru.

Flyttede til Allersgade 6, st (1950/1951), hvor han og Henny drev en købmandsforretning og boede i tilknytning hertil. Baggrunden var, at det var umuligt at få en lejlighed.

I januar 1952 flyttede de til Skyttegårdsvej 28. st. tv, Valby, hvor de boede indtil de i ca. 1960 flyttede til Boeslundevej i Brønshøj. I ca. 1964 flyttede  de til Vallekildevej 70, Brh og 1/10 1983 Flyttede de til Ved Bellahøj 24 B, 2700 Brønshøj.

Var fra 2. maj 1948 ansat i i A/S Eltra og fejrede 2. maj 1973 25 års jubilæum. Først som værktøjsmager og senere som leder af reservedelslager og produktionsleder. Blev få år senere afskediget i forbindelse med nedlæggelse af produktionen og SONY's overtagelse af firmaet. Blev derefter ansat i Induperm som produktionsleder og senere i en tidligere kollegas firma, hvor han dog kom til skade i det han fik klippet det yderste led af 4 fingre på højre hånd. Blev i ca. 1983 syg af kræft og måtte til sidst fratræde på grund af sygdom. Ejvind døde af sin sygdom i 1985. Selv om Ejvind som følge af sygdommen midstede sin strube og dermed talen, tabte han aldrig sit gode humør. Kræften medførte, at halspulsåren til sidst sprang med døden til følge.  Sygdommen medførte også, at Ejvind i de sidste år kun fik sondemad. Men det afholdt ham dog ikke fra at slikke på den finger, han havde stukket ned i bøffen inden den blev blendet og udbryde "Ah bøf" ved hjælp af vibratoren.  

Gjorde militærtjeneste fra 1/6 1946 som Menig, 15/10 1946 som Befalingsmandselev og fra 24/4 1947 som Underkoporal. Koporal 2/7 1947.Af Stamoplysningerne fremgår at han var 163 høj, blond hår, var spinkelaf bygning og havde brune øjne.

Var udsendt til Tyskland med Den Danske Brigade  (Hovedstyrken, som blev udstationeret i Tyskland fra den 20-27 juni 14. Og var igen udsendt i 1951 (Itzehoe kaserne). Kong Frederik den 9. var til stede, da styrken krydsede grænsen ved Padborg i 1947.

Genindkaldt 15/5 - 14/6 1951, med hvid mødebefaling. Fra 15/2-62 overført til hjemmeværnet.

Henny Esmarch PEDERSEN [Parents] [scrapbook] was born on 26 Jul 1926 in Skjern. She was christened 1 on 22 Aug 1926 in Skjern Kirke. She died on 6 Sep 2001 in Bispebjerg Hospital. She was buried in Bispebjerg Kirkegård. Henny married Værktøjsmager Ejvind PEDERSEN on 16 Apr 1950 in Skjern.

Var ung pige i huset i Esbjerg. Derefter stuepige på Bellevue strandhotel.

Hjemmegående til først i 70'erne og blev ansat i DB Brugsen og var der nogle år. Blev derefter ansat som ekspeditrice i en strikkegarnsforretning, som lukkkede da strikning gik af mode i starten af 80'erne.

Pensioreret tidligt p.g. af helbred efter en arbejdsløshedsperiode og efter at far døde.

Allerede medens vi var børn fik hun sig en tår over flasken, der var gemt i køkkenskabet bag en faldstamme.

Jeg kan ikke huske, at jeg nogen sinde har fået et kram af min mor. Men hun var der, og gjorde et stort stykke arbejde for at få tingene til at fungere på hjemmefronten.

Ellers husker jeg mest, at min mor altid strikkede og elskede at gå i haven og nusse. Vi havde faktisk en hjemmestrikket barndom. Alting var hjemmestrikket og min mormor gjorde det hele perfekt med hæklede toiletrulleskjulere.

Min mor og far havde få men gode venner, som de holdt sammen med i mange år.

Tobaksrygning var meget centralt for hende - også da vi endelig fik hendeanbragt på plejehjem. Det var forfærdeligt som hun røg. Den ene hjemmerullede cigaret efter den anden. Og sikke et svineri...

Efter at hun fald og brækkede lårbenet, og var blevet lappet sammen af hospitalet og sendt tilbage plejehjemmet, gik det helt galt. Dels fik hun ikke nogen hjælp af plejehjemmet til genoptræning dels tog alderen og den manglende livslyst også over.

Mogens

I følge Gert blev min mor sendt til farbror x under krigen fordi min bedsteforældre var bange for, at hun skulle hænge ud med tysken.

They had the following children.

  F i Inge Esmarch POULSEN, F. PEDERSEN was born on 17 Oct 1951. She died on 15 Jun 2005.
  M ii Værktøjsmager Bjarne Esmarch PEDERSEN was born on 22 May 1954.
  M iii Pensioneret Chefkonsulent Mogens ESMARCH was born on 7 Jan 1956.

Musiker Egon Edmund Ejler PEDERSEN [Parents] [scrapbook] was born on 4 Jan 1898 in St. Stefans Sogn, København. He was christened on 30 Jan 1898 in St. Stefands Kirke, København. He died on 31 Mar 1983 in Husumgade 32, Kbh. Egon married 1 Fanny Agnete Kristine CHRISTENSEN on 19 Dec 1920 in Gladsaxe Kirke.

Mogens Esmarch om sin Farfar. Farfar og far havde fødselsdag samme dag den 4. januara og det var altid sjovt. Der var altid fest og stemning omkringdem begge. Især Farfar var en spadsmager, der altid lavede sjov og skæg. Han var musiker og spillede klaver i en årrække på restuaranter og barer,bl.a. Parnas i Kbh. Den årlige pinseskovtur 1. pinsedag til Dyrehaven endte på Dyrehavsbakken, hvor Farfar - fordi det ikke var tilladt med musik på denne helligdag - altid kastede sig over det første og bedste klaver og underholdte nogle timer til stor nydelse for familien og for øvrige gæster. Og så fik han jo et par øl for det.  Han holdt meget af at spille kort og han og Farmor spillede i en årrække med mor og far en gang om ugen. De spillede Whist om småpenge og det gik altid livligt til. Af og til troede vi børn, at de voksne skændtes. Ofte sad farmor og farfar bare og spillede kort hjemme. Farfar brugt mange timer i sit værksted, hvor han også havde indrettet et mørkekammer, og mange timer sammen med sin båndoptager. Det var en stående vittighed, at Egon altid skulle skille noget ad for enten at se hvorfor det ikke virkede eller også for at se hvorfor det virkede. Farfar gav sig også tid til at lære børnene at spille. Jeg selv var ikke så interesseret, men min broder Bjarne gik til spil flere år.

Faddere: Arbejdsmand Anders Olsen og hustru, Nordbanegade 18, 3. Viamilla Olsen, Faderen,
FT 1925. Bopæl: Enghavevej, Buddinge. Arbejdede som musiker Vesterbrogade 69.

Fanny Agnete Kristine CHRISTENSEN [Parents] [scrapbook] 1 was born on 3 Jul 1901 in København. She was christened on 30 Mar 1902 in St. Stefands Kirke, København. She died on 21 Jan 1995 in Bispebjerg Hospital. Fanny married 2 Musiker Egon Edmund Ejler PEDERSEN on 19 Dec 1920 in Gladsaxe Kirke.

Marriage Notes:

Børnenes lejlighedssang fra sølvbryllup den 19. Dec 1945.
Mel: Den glade Kobbesmed,

For Far og Mor en lille Sang vi nu vil stemme i,
paa denne gode, gamle kendte raske Melodi,
thi de har vandret sammen nu i femogtyve Aar,
saa at de fester vi da allesammen let forstaar,
  Tra la la osv.

Se dengang Mor og Far sku'giftes gik det ikke nemt,
thi Præsten vilde ikke vie dem og det var jo slemt,
for Far var ved Musikken, det ku' Præsten ikke li'
saa fandt de een der ikke var saa fuld af Snerperi.
  Tra la la osv.

Men ikke nok med det, da end'lig Slaget skulde slaas,
saa var der jo de tusind Ting som pluds'lig skulde naa's
at finde Fa'ers høje Hat var heller ikke let,
for tro I mig den havde Hunden ganske roligt ædt.
  Tra la la osv

Se Toget venter som bekendt ej et Minut paa no'en,
saa Far var ilde stedt, den Dag, paa Fred'rikssund Station,
i Gladsax' skulde Vielsen jo finde Sted præcis.
saa Far han tænkte, ved sig selv, mon der en Udvej gi's
   Tra la la osv

Naa lat gik godt og Far og Mor i Ægteskabets Havn,
har siden følt sig trygge, der fandtes intet Savn,
vi Børn kom til og fik et Hjem vi aldrig glemme vil,
og derfor vil vi Far og Moder ønske Lykke til.
   Tra la la osv.

Ja, vi vil takke Jer for Barndomsaarene der svandt,
og for den Kærlighed som vi i Barndomshjemmet fandt
for Raad og Daad naar vi sku' ud fra Hjemmets lune Hi,
hvor vi som Børn ku' føles os saa lyk'lige og fri.
   Tra la la osv.

Lad og til Slut for Sølverparret hæve vore Glas,
og ønske de i mange Aar maa føle sig tilpas,
og hæv saa Jeres Stemme saa det høres langt herfra,
Sølvbrudeparret længe leve højt, Hurra, Hurra.
Tra la la osv.
Børnene"

They had the following children.

  F i Grethe Elna PEDERSEN was born on 14 Nov 1922.
  M ii Værktøjsmager Ejvind PEDERSEN was born on 4 Jan 1924. He died on 24 Mar 1985.

Vognmand Kristian Marinus PEDERSEN [Parents] [scrapbook] was born on 12 Oct 1898 in Årre ved Varde. He was christened on 20 Nov 1898 in Årre Kirke. He died on 23 Mar 1951 in Skjern. He was buried in Mar 1951 in Skjern Kirkegård. Kristian married Anna Christine ESMARCH "Stinne" on 18 Nov 1925 in Dejbjerg.

Iflg lokalavis:

"Dødsfald i Skjern"

Døden har i det sidste årstid været en hyppig gæst i Skjern, og skærtorsdag [fejl: langfredag] morgen er atter en af byens borgere gået om bag det jerntæppe, hvorfra ingen veder tilbage. Det er fhv. vognmandhusejer Christian Pedersen, Nygade 51, der er afgået ved døden kun 52 år gl.

Chr. pedersen var født i Årre ved Varde, hvor faderen Just Pedersen havde en hedeejendom. Tidligt mistede han sin mor, og tidligt kom han ud og tjene. Hele sin ungdom tjente han på landet, kun afbrudt af et ophold på Ryslinge højskole og den tid, hvan aftjente sin værnepligt. 1924 blev han chafuffør for vognmand Morten Overgaard i Skjern. Her lærte han sin hustru, Stinne Esmarch fra Dejbjerg, at kende. Året efter blev de gift, og Pedersen startede sin egen vognmandsforretning.

Kriseårene omkring 1933 var hårde ved mange af vognmændene i Skjern, ogChr. Pedersen var en af dem, det gik hårdt ud over. Han blev senere lastbilchauffør, indtil den sygdom, der undergravede hans helbred, for et par år siden tvang ham bort fra arbejdet. Lige før påske fik han influenza, der gik over til lungebetændelse, og det kunne han med sine svage kræfter ikke stå igennem.

Den afdøde var en stille mand, der ikke var ven af de mange ord. Men hans tiltalende væsen og hans pligtopfyldende redelighed gjorde ham afholdt af dem, han kom i berøring med. Derfor har han og hans familie i de par år, sygdommen har været til huse, mødt megen hjælpsomhed og deltagelse, der har lyst op for ham i den tunge og mørke periode.

Begravelsen fandt sted i stilhed i går på Skjern Kirkegård.


Iflg. Gert: Arbejde Anne Christine Esmarch hos Morten Overgaards Ismejeriforretning, som Kristian kørte for. Det var der, de mødte hinanden.

Anna Christine "Stinne" ESMARCH [Parents] [scrapbook] was born on 16 May 1905 in Dejbjerg. She was christened on 16 May 1905 in Døbt I Hjemmet. She died on 13 Nov 1992 in Skjern. She was buried on 19 Nov 1992 in Skjern Kirkegård. Stinne married Vognmand Kristian Marinus PEDERSEN on 18 Nov 1925 in Dejbjerg.

CHRISTENING: Faddere
Pige Ane Katrine Esmarch af Tanning. Forpagter Jacob Pedersen. og Pige Ane Pedersen af Præstegården. Snedker Frederik Christian Esmarch og Hustru Marie Mikkelsen af Tarm

Tirsdag den 17. november 1992. Skjern Dagblad:
"Dødsfald i Skjern"

Anne Christine Esmarch Pedersen, Nygade 49, Skjern, er død, 87 år.

Anne Christine Esmarch Pedersen var født og opvokset i Dejbjerg, og som ´ung pige kom hun ud og tjene blandt andet i Skjern. I 1920'erne blev hun gift med Christian Pedersen, der havde en Taxaforretning og senere varvognmandsforretning i Skjern. Familien blev efterhånden udvidet med 6 børn.

I 1951 døde Anne Christine Esmarch Pedersens mand, og hun stod alene med børnene. Hun havde i et par år gjort rent på Skjern Svineslagteri, men ved mandens død fik hun tilbudt arbejde i slagteriet og her arbejdede hun, indtil slagteriet brændte i 1966.

Hun blev flyttet til slagerriet i Herning, hvor hun arbejdede, indtil hun valgte at gå på pension i 1968.

Anne Christine Esmarch Pedersen var aldrig bange for at tage fat, og hun var dygtig både derhjemme og på sin arbejdsplads. Lige til det sidste kom gamle kollegaer fra slagteriet på besøg hos hende, ligesom hun altid var inviteret med til julefrokost på slagteriet.

Da Anne Christine Esmarch Pedersen gik på pension, blev hun aktiv i pensionistforeningen, og blandt hendes interesser var både hækle- og strikketøjet. Hun var en trofast socialdemokrat, og opnåede at blive udnævnt til æresmedlem af partiet.

Anne Christine Esmarch Pedersen efterlader børnene Henny i København, Preben i Skjern, Gert i København, og Betty i Ribe. De 2 øvrige døtre, Karen og Sonja er døde."


Iflg. Gert havde lillebilforretningen, som var en af de første i Skjer, telefon. Lillebilforretningen gik konkurs i 30'ernes krise.

Men han fortsatte med vognmandsforretning og under krigen måtte han køre for tyskerne. Morbrlige bortgang opfostre de 2 børn Hans Haagen og Frederich.

Ved børnenes konfirmation i henholdsvis 1817 og 1819 boede Dorthea Frederiksberggade 21(svt. nr. 36). Iflg. Københavns Vejviser boende samme sted med titlen Grossererenke i 1925. Findes i Kbh. vejviser 1930. Senere - dvs. i perioden 1925-30 - flyttede Dorthea til Nykøbing Sjælland, hvor hendes broder Laurentius Georg Rhode var konsumtions- og toldkasserer.

They had the following children.

  F i Henny Esmarch PEDERSEN was born on 26 Jul 1926. She died on 6 Sep 2001.
  M ii Fhv. landmand Preben Esmarch PEDERSEN was born on 30 Jul 1927. He died on 5 Dec 2008.
  M iii Fhv. overpostbud Gert Esmarch PEDERSEN was born on 16 Oct 1931.
  F iv Karen Esmarch PEDERSEN was born on 18 Jul 1934. She died in 1990.
  F v Sonja Esmarch PEDERSEN was born on 24 Apr 1936. She died on 12 Oct 1990.
  F vi Betty Esmarch PEDERSEN was born on 13 Aug 1946.

Snedker / Landmand Hans Haagen ESMARCH [Parents] [scrapbook] was born on 9 Oct 1866 in Sædding Sogn Tønning. He was christened on 18 Oct 1866 in Hjemmedøbt I Kirken. He died on 16 Jan 1945 in Skjern. He was buried on 21 Jan 1945 in Skjern Kirkegaard. Hans married Karen JENSEN on 8 Oct 1903 in Dejbjerg.

FT 1916 Boede i Tanning (Dejbjerg). Drev Landbrug og havde en indkomst på 100 kr. Betalte 7,5 kr. i skat.

Fra "Dejbjerg. Dejbjerg by og sogn af H.P. Jensen, 1966" p 231:

"Vistnok i 1903 kom Hans Haagen Esmarck og Karen Jensen fra Fjelstervang til gården  [vejen fra Stampen til Nysted ... Nu går det op over viakukten og videre til der kommer et hus på højre side af vejen. Her bor... På vejens anden side ligger en gård, på hvilken....] Hans var udlært snedker, og brød træværket sammen ude eller inde, så gik der bud til Hans, som mødte med værktøjet i en sæk på ryggen - ja, det var dengang. Karen gik ud som kogekone og hjælper i hjemmene. De solgte 1933 og flyttede til Skjern, og siden er begge døde. Datteren Kirstine Esmark er gift med Chr. Pedersen, lillebilforretning i Skjern."

I flg. http://www.dejbjerg.dk/dejbjerg+bogen/nysted/nystedvej+2/?s=323
er adr. Nystedvej 2.

Gert Esmarch Pedersen fortæller, at Hans Haagen var meget troende (indre mission) og da han efter konens død flyttede ind på 1. salen i Nygade 51, læste han hver aften i Biblen. Han påduttede dog ikke andre sin tro.

Da der var synd, at Hans Haagen skulle være alene, skulle Gert sove i det lille værelse på 1. sal. Gert fortalte også, at Hans Haagen havde sin spytbakke stående i hjørtet af stuen ved siden af sin lænestol, og at han sad der og ryg på sin lange pibe.

Hans Haagen havde medtaget snedkerværktøj, som blev stuvet sammen på loftet i Nygade 51, da han flyttede ind. Efter hans død fik Skjern Museum lov til at tage nogle de effekter, som de kunne brug.

Karen JENSEN [Parents] [scrapbook] was born on 13 Jun 1871 in Fjeldsted Vang I Vorgod Sg. She was christened on 30 Jul 1871. She died on 19 Dec 1934 in Engsiggade 12, Skjern. She was buried on 26 Dec 1934 in Skjern Kirkegaard. Karen married Snedker / Landmand Hans Haagen ESMARCH on 8 Oct 1903 in Dejbjerg.

Faddere Gårdmand Niels Pedersens hustru af Vorgod, Gårdmand Niels Merrild Pedersen,  Ungkarl Berthel Nielsen,  og pigen Inger Marie Jensen alle af Fjelstervang.

iflg ft. 1916 født 5/7 1871

They had the following children.

  F i Anna Christine "Stinne" ESMARCH was born on 16 May 1905. She died on 13 Nov 1992.

Christian Frederik ESMARCH [Parents] was born on 3 Aug 1839 in Sdr. Lem. He was christened 1 on 1 Sep 1839 in Sdr. Lem Kirke. He died on 19 Jul 1922 in Dejbjerg. Christian married Johanne Kristine LARSEN on 8 Oct 1865 in Sdr. Lem Kirke.

Brev fra Chr Frederik Esmarch den 16. marts 1864 til forældrene.

Til Hr Pastor Esmarch
S Lemb Præstegaard
for Ringkjøbing

Poststemplet Feltpost 18/3, Aaarhus 22/3,
Ringkøbing 23/3

Lanslet paa Als den15. Marts 1864

Kjære Forældre

Kjære Fader, jeg haar modtaget din kjærkommende Skrivelse af 4 Marts med stoer Glæde, da det er noget af det kjæreste at modtage brev hjemmefra, gid det var sant at der snart maae blive Omslag i Tingene, det var store Skade med den Sorte der gik af, men man maae jo finde sig i det, jeg er glad ved at  spørge at I er kommet Eder igjen, efter den forkølelse, jeg haer heller ikke været rigtig  rask (?) i den sidste 4 Dage, jeg haer lidt af stærk diare, i kan vel ikke give mig et Raad for det, i dag er jeg dog bedre, det er kuld at det kommer af, og vi er sjælden tørre om  Føderne naar vi er paa Forpost, jeg har faaet brev fra Johannes han haer det godt, Skjorten tilligemed det øvrige haer jeg modtaget,  i disse dage gaaer Tyskerne paa ved Dybbøl, jeg frygter for at de skal komme ned og besøge Eder, ja nu er det snart Paaske men det gaaer for os med Paaskefæsten som det gik med Julefæsten at vi kan ikke helligholde den med glæde og Fryd, som vi kunde havde gjort naaer vi havde været hjemme, gid vi dog kunde havde kommet hjem til Pinsen saa silde jeg rigtigt havde gjort mig til glæde, I kan tro kjære Forældre at jeg Glæder mig til at det snart kan blive sommer, så fryser vi ikke saa meget og det er en stoer Ting, jeg kan lige naae at komme af Forpost til Helligdagene, jeg skal hilse Eder saa mangge Gangge fra Peder Christian Masen og Jens Christian Søndergaards kone …………. samt Palle Mouritsen, og Jens Madsen, og nu være I selv hilset paa det kjærligste af Eders søn C. F. Esmarch og tillige haaber jeg at vi snart maa sees igjen, til har Pastor Esmarch.


Brev fra Chr. Frederik Esmarch 7 Juli 1864 til


Hr Pastor Esmarch
S Lem Pærstegaard
pr Ringkjøbing


Fredriksber Slot d  7 Juli 1864

Kjære fader

Din Skivelse af 26 Juni d A haar jeg modtaget, men med slet ingen glæde, da jeg seer tydelig, at Du ikke har noget tilovers for mig, og Du er stærk i Troen om at jeg kan blive kaseret, men det vil ikke lykkes derimod venter jeg at blive jaget på Porten een af Dagene, og saa gaae igjen saalængge jeg kan, og saa maaskee oven paa enten at
miste en Arem eller et Been, saa kan jeg komme Hjem i en smuk tilstand, min Attest haer jeg fremvist for Lægernerne men det hjælper ikke. Lægen jeg er under nu, er en Tysker som føer haer været i det Sleviske og heder Derhs, han siger den skal snart komme sig saa faae sat Stødkapper på Knet og nu faaer jeg den smurt i Kamfer, og Bind om den, men
det hjælper ligemget, jeg skal hilse Dig fra Johannes som haer det godt og Fru Krone og Onkel C G Jensen bad mig ogsaa om at hilse men tilsidst være Du hilset af din Søn C F. Esmarch

nu kunde jeg (  ?) Brev   for mig naaer Du vil da (Sætningen usikker)
Tillade det, og onkel vilde vist være mig behjælpelig,       til Pastor Esmarch

Fra Slægters gang i sædding sogn p. 19/20 om Rækker Mølle. " I 1865 udskilte Jeppe Holm møllen med tre parceller i Sædding til Jeppe Andersen, hans stedsøn. Samtidig solgtes Møllegaarden matr. nr. 9a til Christian Esmarch fra Sønder Lem".

Pag. 33. ff. Møllegården.
I 1865 udskilte Jeppe Holm møllen sammen med de tre parceller, den havde i Sædding, til Jeppe Andersen. møllegaarden matr. nr. 9a mm. blev solgt til Christian Esmarch fra Lem for 7000 rdl. Chr. Esmarch var søn af pastor Esmarch fra Sdr. lem. I 1865 blev Chr. Esmarch gift med Johanne Kirstine fra Faurby i lem og de flyttede ind på Møllegården. pastor Esmarch døde samme år, og hans enke Anna Christine og datteren Nanzy flyttede så til Møllegaarden.

I  1872 købte Chr. Esmarch en gård i Dejbjerg. Det blev så Nanzy Esmarch, der alene overtog Møllegården. (se Nazy Esmarch)  På det tidspunkt var hun allerede begyndt med høkerforretning i stuehuset. Nu stod hun også for landbruget. En tidligere karl, jakom Korsholm beskriver hende som en dygtig landmand. Da han tjente på Møllegården , var  de tre karle og en pige. Om morgenen før kammen malkede Nanzy og de to karle hver fire køer. Der blev bjerget meget hø, da der var god eng til gården. Korsholm husker, at der kom to engvandingskarle om foråret for at gøre vandingsengen klar. I velling havde Møllegaarden 15 dagsletter eng., der blev slået og kørt hjem. Ud over landbruget var der andet arbejde. nanzy passede butig og havde en kommis til hjælp, da hun skulle handle. I Finderup havde hun en stue, hvor hun en dag om ugen solgte varer og tog mod bestillinger til næste uge. Hun rejste også selv til markeder og handlede med kreaturer. Det vakte opsigt på den tid, men handelsfolkene lærte snart at respektere hendes handelstalent. Forkarlen kørte til Skjern og hentede varer til forretningen. Det hændte også, at han tog varer med til konkurrenten, købmand Jens Andersen.

Fra "Dejbjerg By og Sogn, H.P: Jensen, Dejbjerg 1966".
Tanning. På den nordligste af de to Tanning-gårde...
"Chr. Frederik Esmarch, født i Lem præstegård, og hans kone, Johanne Kirstine Larsen, født i Faurby i Lem, havde overtaget gården i 1880. Han døde i 1922 og hun i 1928. Deres sidste år levede de som aftægtsfolk på gården. Børn: Hans >Haagen, se under Nysted, Lars Faurby, Frederik, gift, manufakturforretning i Tarm, Anna Kirstine, død 1897 - 23 år gammel, Johannes, gift med Ane Birk, forhenværende lærerinde, ejer af Række Mølle-gård, Ane Kathrine, se under kirkebyen."

Adr nu Tarningvej 2, Skjern

Johanne Kristine LARSEN [Parents] was born 1 on 4 Jun 1844 in Faurby, S. Lem. She died 2 on 23 Mar 1928 in Dejbjerg. Johanne married Christian Frederik ESMARCH on 8 Oct 1865 in Sdr. Lem Kirke.

They had the following children.

  M i Snedker / Landmand Hans Haagen ESMARCH was born on 9 Oct 1866. He died on 16 Jan 1945.
  M ii Landbruger Lars Faurby ESMARCH was born on 10 Mar 1869. He died on 26 Dec 1926.
  M iii Købmand, Tarm Frederik Christian ESMARCH was born on 4 Apr 1872.
  F iv
Anna Christine ESMARCH [scrapbook] was born on 16 May 1874 in Tanning Mark, Dejbjerg. She was christened on 16 May 1874 in hjemmet. She died on 20 Sep 1897 in Tanning. She was buried on 25 Sep 1897 in Dejbjerg Sogns Kirkegaard.

Der er lidt forvirring omkring Anne Christine og Ane Katrine. Iflg. Kirkebog for Dejbjerg Sogn 1802-1901 er Ane Kristine Esmark død den 20 September 1897, 23 år gammel. Passer alderen, kan det kun være Anne Christine Esmarch, der er født i 1874. I flg. folketælling fra 1901 er Katrine Esmarch f 1882, fortsat levende.
  M v Gårdejer, Rækker Mølle Johannes Verner ESMARCH was born on 29 Jan 1878. He died on 2 Aug 1965.
  F vi
Ane Katrine "Faster Tinne" ESMARCH [scrapbook] 1 was born on 23 Jan 1882 in Dejbjerg sogn. She was christened on 26 Feb 1882 in Dejbjerg sogn.

Der er lidt forvirring omkring Anne Christine og Ane Katrine. Iflg. Kirkebog for Dejbjerg Sogn 1802-1901 er Ane Kristine Esmark død den 20 September 1897, 23 år gammel. Passer alderen, kan det kun være Anne Christine Esmarch, der er født i 1874. I flg. folketælling fra 1901 er Katrine Esmarch f 1882, fortsat levende.

Snedker Heinrich Laurits PEDERSEN [Parents] [scrapbook] was born on 20 Dec 1877 in St. Stefan, Kbh. He was christened on 24 Mar 1878 in St. Stefan, Kbh. He died on 5 Sep 1959. Heinrich married Agnes Kirstine Larsine Mathilde OLSEN on 20 Dec 1897 in Sct. Stefan.


Navnet ændret fra Frederiksen til Pedersen i flg. kgl bevilling af 6. februar 1886.

Faddere: Moderen, Madam Anna Davidsen, Arbejdsmand Nelander
Forældre adr: Skytteg 3

Heinrich Laurits Pedersen og hans kone Agnes flyttede jævnligt - ofte 1. maj eller 1. november - hvilket tyder på sammenhæng med en skiftedag.

Har haft forskellige stillingsbetegnelser: Bud, Arbejdsmand, Paraplymager og Snedker

I følge politiets registerblade.dk havde de følgende adresser:

1.11.1897 Gormsgade 16, 1.
4.12.1897 Gormsgade 16, 1
2.6.1898 Georgsvej 3, 1.
1.5.1899 Fiskergade 4, 5. (flyttet fra Møntergade)
1.11.1900 Gothersgade 89.3
1.5.1903 Frederikssundsvej 1, 1.
1.11.1903 St. Regnegade 3. 3.
1.5.1904 Vognmagergade 31, st
1.11. 1904 Thorsgade 47, 1
1.5.1905 Nørrebrogade 88, 1.
1.11.1905 Frederik d. 7. gade, 7-1
1.5.1906 Thorsgade 29, 5.
1.11.1907 Thorsgade 29, 5.
1.5.1908 Thors Passage 5 st.
1.11.1908 Søllerødgade 25 St.
1.11 1909 Søllerødgade 22, I


1.11.1921 - Boende på Dalmosevej 9, emdrup
1.11 1922


Boede i 1916: Husumgade 30. st.th.

Agnes Kirstine Larsine Mathilde OLSEN [Parents] was born on 18 Sep 1878 in St. Stefan, Kbh. She was christened on 1 Oct 1878 in Hjemme. She died on 15 Feb 1961. Agnes married Snedker Heinrich Laurits PEDERSEN on 20 Dec 1897 in Sct. Stefan.

CHRISTENING: billede af gravsten på Gladsaxe kirkegaard

Hjemmedøbt den 1/10 1878 Fremstillet i Sct. Stefans Kirke 30/3 1879,jf. Kirkebog.
Faddere
Mad Marie (navn usikkert) Petersen
Mad Amalie Levi
Detailhandler Petersen
Cigarmager Marius Levi

Moder 37 år i flg. anm. i Kirkebog

They had the following children.

  M i Musiker Egon Edmund Ejler PEDERSEN was born on 4 Jan 1898. He died on 31 Mar 1983.
  F ii Esther PEDERSEN was born on 27 Jun 1904.

Arbejder Anton Marius CHRISTENSEN [Parents] was born on 14 May 1870 in Birket Hammet sogn, Kjær Herred. Anton married Ane Marie OLSEN on 15 Sep 1895 in Frederiksberg.

Boede ved vielsen i Husum
1897 Boede Emilievej 5. A, Frb. iflg. Kirkebog

FT 1916 Matr nr. 46, Buddinge
Murerarbejdsmand Anton Marius Christensen, Indkomst 1500 kr. Formue 1.400 kr. Pålignet personlig skat Indkomståret 1916-17 kr. 11,41 kr. til staten og 37,40 kr. til Kommunen.

Ane Marie OLSEN [Parents] was born on 28 Jun 1867 in Ølstykke. Ane married Arbejder Anton Marius CHRISTENSEN on 15 Sep 1895 in Frederiksberg.

Boede ved vielsen på Fuglevangsvej 6, Frb.

They had the following children.

  F i Johanne Oline Vilhemine CHRISTENSEN was born on 16 Jan 1896.
  F ii Alborg Jørgine CHRISTENSEN was born on 22 Jul 1897.
  F iii Fanny Agnete Kristine CHRISTENSEN was born on 3 Jul 1901. She died on 21 Jan 1995.
  F iv Oda Kamilla CHRISTENSEN was born on 25 Nov 1902.
  F v Bertha CHRISTENSEN.

Leif RASMUSSEN [Parents] was born in Grenå. He was christened on 26 Dec 1926 in Grenå. Leif married Elly Kirstine FOLGA.

Ved konfirmationen boende i Østergade 3, Grenå.

Elly Kirstine FOLGA [Parents] was born on 23 Jul 1921 in Skelby, Tybjerg Herred. She was christened on 18 Sep 1921 in Skelby, Tybjerg Herred. Elly married Leif RASMUSSEN.

They had the following children.

  F i Jette Folga RASMUSSEN was born on 20 Aug 1956.

Home Next Last

Surname List | Name Index